20170508

Σιρών Τόποι


2.25μ x 6.25μ x 2.10μ
ξύλο, καθρέφτες, πλέξιγκλας, σπόροι Μεσογείου, φώτα led, ηλεκτρονικό κύκλωμα, μικροεπεξεργαστής, ηχητικό σύστημα,
εργάτες κοινότητας

16.05.2117, 20:20

...δυόσμος, μάραθος, θυμάρι, ρίγανη – τικ
...σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, πεπόνια – τικ
...ελιές, σουσάμι, σύκα – τικ
...αλεύρι, κριθάρι, αμύγδαλα, καρύδια – τικ

Συλλογή, διαλογή, ξήρανση, κατάθεση, κατάψυξη, σφράγιση, ανταλλαγή  
οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν


16.05.2017, 20:20

Ο θεατής σκύβει αργά, εισέρχεται στην τρύπα επιθεώρησης, παρατηρεί τα σιλό εκθέματα, εποπτεύει τις δραστηριότητες των εργατών της κοινότητας, βιώνει την αρχιτεκτονική, χάνεται στο χώρο


H Σιρών Τόποι οραματίζεται ένα υβρίδιο τράπεζας σπόρων, μιας οικονομίας διαμοιρασμού και ενός μουσείου Μεσογειακών φυτικών ειδών που μπορεί να εξαφανιστούν. Στη Σιρών Τόποι τεχνο-ουτοπία, οι απειλούμενοι ενδημικοί σπόροι αποθηκεύονται σε διαφανή σιλό / βιτρίνες του μουσείου που είναι επίσης και οι κολώνες μιας κοινόχρηστης αρχιτεκτονικής. H Σιρών Τόποι παρέχει στους εργάτες της κοινότητας την διατήρηση των τοπικών σπόρων βιοποικιλότητας και την προστασία των μεσογειακών γεύσεων, αρώματτων, θρεπτικών συστατικών και τα φαρμακευτικών ιδιοτήτων που απειλούνται από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, καθώς και την αυξανόμενη αίτηση για έλεγχο και τυποποίηση. Η Σιρών Τόποι δεν ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες. Τα μέλη της Σιρών Τόποι μπορούν μοιραστούν το περιεχόμενο των καταθέσεων. Η αυτάρκεια αποτελεί προτεραιότητα. Και το ίδιο η ελευθερία και η ασφάλεια.

Είναι το μέλλον της μεσογειακής διατροφής ένα κατεστραμένο τοπίο; Η εικαστική εγκατάσταση Σιρών Τόποι μετατρέπει την ανησυχία μιας τέτοιας δυστοπίας στην εμπειρία μιας φουτουριστικής αρχιτεκτονικής. Στη Σιρών Τόποι οι θεατές εποπτεύουν ένα κουκλόσπιτο- μεταφορά αυτού του φουτουριστικού μικρόκοσμου μέσω μιας πανοπτικής δομής που επεκτείνεται στο άπειρο. Η Σιρών Τόποι λειτουργεί ως ένα φορετό δωμάτιο, μια πύλη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία: Οι θεατές τοποθετούν το κεφάλι τους σε μια τρύπα για να παρατηρήσουν τα απειλούμενα είδη, την τράπεζα/μουσείο και την οικονομία διαμοιρασμού των λιλιπούτειων κατοίκων. Οι στήλες σπόρων του άπειρου χώρου, το καλειδοσκόπιο των κατόπτρων και των αγροτικών ήχων κατασκευάζουν έναν αισθητό χώρο, η οποίος δεν είναι ούτε πραγματικός, ούτε απομίμηση. Η Σιρών Τόποι είναι απειλητική και σαγηνευτική. Η θεατρική και ηδονοβλεπτική εμπειρία στη Σιρών Τόποι ξυπνάει αναμνήσεις και δημιουργεί μία διαδικασία ενδυνάμωσης των θεατών ώστε να διαταράξουν την ακολουθία των γεγονότων που προκαλούν την εξαφάνιση αυτών των ειδών.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home